Coronavirus: Her er myndighedernes opfordringer til passagererne

11. januar 2021

Myndighederne har lavet forskellige regler og opfordringer for at passe på dig som passager, og så vi kan hjælpe med at begrænse smitten af coronavirus. Få overblikket her.

coronavirus-her-er-myndighedernes-opfordringer830x400.png

coronavirus-her-er-myndighedernes-opfordringer
Foto: Getty Images
1.

Brug mundbind på rejser med kollektiv transport

Sundhedsstyrelsen kræver, at du har mundbind på i den kollektive transport, ved stoppesteder og på stationer.

Vi giver dig et overblik over mundbindskravet her

2.

Husk en pladsbillet

Du skal have pladsbillet til alle rejser med InterCity- og InterCityLyntog. Når du rejser med DSB InterCity og InterCityLyntog, skal du sætter dig på den plads, der står på din pladsbillet.

Fra den 12. januar er der igen pladskrav i DSB’s regionaltog, inklusiv Kystbanen. Pladskravet gælder ikke i S-tog eller hos andre togselskaber som for eksempel Arriva.

Alle pladsbilletter til DSB’s regionaltog får nummeret 999. Det vil sige, at billetten ikke gælder til en bestemt plads, men viser, at du har ret til at komme med afgangen. Du opfordres til selv at finde en plads, hvor du ikke sidde ved siden af eller overfor andre, du ikke bor sammen med.

Læs mere om pladsbilletkravet på dsb.dk

3.

Rejs uden for myldretiden

I myldretiden kan passagererne i den offentlige transport komme ud for at skulle stå særligt tæt, eksempelvis i busser, tog og metro.

Overvej, om du har mulighed for at rejse uden for myldretiden, ved for eksempel at flytte din aftale eller møde lidt tidligere eller senere på arbejdspladsen.

4.

Rejs ikke med kollektiv trafik, hvis du er syg, eller formoder at være smittet

Er du syg eller formoder du, at du er smittet, så tag hensyn til andre ved ikke at rejse med offentlige transportmidler.

5.

Hold god afstand til andre passagerer

Sundhedsmyndighederne anbefaler fra den 5. januar, at vi igen holder 2 meters afstand, når vi færdes i det offentlige rum. Derfor har Transport- og Boligministeriet bedt trafikvirksomhederne om at sørge for, at busser og tog maksimalt er halvt fyldte.

Myndighederne opfordrer dig til at være ekstra opmærksomme på at holde god afstand og ikke at sidde direkte overfor eller ved siden af andre, som du ikke bor sammen med.

Vent eventuelt på næste bus, tog eller metro, hvis der allerede er mange på den afgang, du havde planlagt. Er en bus halv fyldt, risikerer du at blive afvist, eller at bussen kører forbi dig. I disse tilfælde gælder rejsegarantien ikke.

6.

Undgå fordøren, de forreste rækker i bussen og kontanter

For at beskytte buschaufførerne mod smitte, opfordres du til så vidt muligt at bruge midterdøren eller bagdøren, når du stiger ud og ind af bussen. Hos flere trafikselskaber er fordøren lukket.

Du må desuden ikke bruge de forreste sæder lige bag chaufføren.

For at beskytte chaufførerne opfordres du ligeledes til at betale med Rejsekort eller via app eller web, hvis det er muligt.

7.

Vis hensyn til andre rejsende

Host og nys ikke i retningen af dine medrejsende. Skal du hoste eller nyse, gør det da i dit ærme eller i et engangslommetørklæde.

Vær særlig opmærksom på ikke at hoste eller nyse i nærheden af ældre medrejsende. 

8.

Husk den gode håndhygiejne

Når du rejser med offentlig transport, er det ofte nødvendigt at holde fast for at holde balancen.

God og grundig håndhygiejne er effektivt i forhold til forebyggelse af coronavirus.

Se myndighedernes anbefalinger på coronasmitte.dk

Vær derfor opmærksom dette, når du er eller har været i direkte kontakt med de fælles berøringsflader (håndtag, stopknapper m.v.) med andre rejsende.