Togferie i Europa: 5 tips til planlægningen
Ferien med toget er ikke helt så lige til at bestille som flyturen – du skal lidt flere trin igennem. Her får du 5 tips til at planlægge din ferie med tog.
Rejs med toget
Togferier er en god mulighed for at komme rundt i Europa, hvis du vil spare på din CO2-udledning eller ikke så godt kan lide at flyve. Du får tid til at se på landskabet, der glider forbi, og du ankommer direkte i centrum af byen.
Rejsen tager længere tid, og der findes ikke lige så mange udbydere, der sælger togbilletter, som hvis du køber en flyrejse. Derfor er det ikke helt så nemt at finde den gode plan og de billige billetter.
Herunder får du 5 gode råd til at planlægge din ferie med toget i Europa.
1. Find inspiration til destinationer og rejser online
Inspiration til, hvor du kan rejse hen, kan du finde forskellige steder på nettet. DSB har selv en oversigt over europæiske byer, du kan komme til med toget.
Facebook-grupper kan du også bruge som kilde til inspiration. Her kan du spørge erfarne togrejsende til råds, hvis du har brug for konkrete råd om steder, du gerne vil besøge.
Seat61 er en hjemmeside, der også har mange tips til togrejser rundt i hele verden.
2. Få overblik over din rejserute
Rejser du med toget, skal du være undervejs længere, end hvis du tog med flyet. Du kommer nok også til at skifte tog flere gange undervejs. Til gengæld kan du opleve nogle andre byer undervejs på rejsen.
Overblikket over ruten kan du for eksempel få på Google Maps. Når du bruger deres navigation, kan du vælge at se turen med kollektiv transport. Kortet gør det også nemt for dig at se, om der er oplagte ophold undervejs på rejsen.
Sådan gør du:
- Indtast start- og slutdestination for din rejse
- Du kan også indtaste flere destinationer, hvis du vil rejse rundt
- Klik på det lille tog-ikon i menuen øverst til venstre, så kan du se mulighederne med både bus og tog.
Rail Planner er en app fra Interrail. Den kan du bruge til at få et overblik over dine rejsemuligheder. Opbygningen i appen minder om den, du kender fra den danske Rejseplanen. Appen fås til Android og iOS.
3. Spar med den billigste billet
Prisen på togbilletter kan variere meget. Desværre findes der ikke prisportaler på samme måde, som når du søger på flybilletter.
DSB sælger Orange Europa billetter. Billetterne kan ligesom danske Orange-billetter kun bruges til en bestemt afgang. Du kan ikke få refunderet billetten, og du skal være ude i god tid, hvis du skal have fat i de billigste billetter.
Orange Europa billetterne bliver sat til salg cirka 3 måneder før rejsedagen.
Togselskaberne rundt omkring i Europa har også billige billetter, som minder om DSB’s Orange-billetter. Søg på de forskellige togselskabers hjemmesider for at se, om du kan finde en billig billet.
Sammenlign priser på tværs med Trainline
Trainline er en hjemmeside, der samler priser på rejser med bus og tog i Europa. Du kan også købe billetter til nogle togselskaber direkte på hjemmesiden.
Trainline viser ikke altid de billigste rabatbilletter, så hvis du vil være sikker på at finde det bedste tilbud, skal du også tjekke på togselskabernes egne hjemmesider.
Spar på lange rejser med Interrail
Interrail-billetter kan tit være den billigste måde at rejse på, hvis du skal langt. Interrail-billetter findes i flere forskellige versioner, og du kan få rabat, hvis du er under 28 år eller fyldt 60 år.
4. Hav god tid til at skifte
Skiftetid kan føles som spildtid, så det er sikkert fristende at planlægge at tage de tog, hvor du får mindst spildtid. Vær opmærksom på, at hvis du har kort tid til at skifte, skal der også kun en lille forsinkelse til, før du får svært ved at nå næste tog.
Togselskaberne ved, hvor lang tid det tager at skifte på de forskellige stationer. Det kan variere alt efter, hvor stor stationen er, hvor meget trængsel der er, og hvor langt der er mellem de spor, du skal bruge.
Forbindelser, som bliver foreslået af officielle udbydere som DSB, Deutsche Bahn, Interrail eller andre landes nationale togselskaber, kan du godt stole på. Står forbindelsen på deres hjemmesider, hjælper de dig videre, hvis du bliver forsinket.
5. Få styr på pladsbilletterne
Pladsbilletter er nødvendige på nogle strækninger. Rail Planner appen kan fortælle dig, hvor du skal bruge pladsbillet.
Pladsbilletterne kan også være gode at have på strækninger, hvor du ikke er nødt til at købe dem. Overvej, om du vil sætte pris på at være sikret et sæde, når du skal afsted.
Flextrafik: Er der et tilbud til dig?
Hvad koster en tur med flextrafik - og kan du køre med uden at blive visiteret først? Få overblik over dine muligheder for at køre med flextur her.
Spar penge: Find den rigtige billet til bus, tog og metro
Betaler du for meget for billetten, når du rejser med bus og tog? Følg disse 5 trin, så du ikke spilder penge på en dyr billet.
Turist i København? 5 tips til bus, tog og metro
Skal du bruge bus, tog og metro til at komme rundt i København for at se den lille havfrue, Nyhavn og Tivoli? Få svar på 5 spørgsmål, som turister ofte stiller om den kollektive transport.