Blog: Togforsinkelser er det værste, jeg ved

7. december 2015

Forsinkelser i bus og tog bliver ofte også din forsinkelse. Thomas Aalstrup Rasmussen er pendler og har 25 kilometer til sin uddannelse. For ham betyder en forsinkelse med toget, at han mister en del af timen.

station_odense830x400.jpg

Togforsinkelser er det værste, jeg ved
Foto:iStock

Toget er forsinket

Togforsinkelser er noget af det værste, jeg ved. Én ting er, at et enkelt tog bliver forsinket, men når hele landets togdrift bryder sammen, og DSB ikke får indsat togbusser i stedet, er der lang vej igen. Netop det skete så sent som forrige weekend, hvor årets første sne faldt.

Sne i november er ikke ligefrem et nyt vejrfænomen i Danmark, og vejrudsigten er trods alt opfundet. Alligevel er DSB elendige til at løse de problemer, der følger. De kan selvfølgelig have svært ved at vide præcis hvor i landet, sneen falder. Men de kan som minimum have togbuskøreplaner liggende klar i skuffen.

Står jeg i Nørre Aaby og skal til Tommerup, hjælper det ikke synderligt at vide, at Vestfyns regionaltog er erstattet af togbusser, når DSB ikke har lavet en køreplan for dem.

Forsinkelser ødelægger min dag

Forsinkelser er møgirriterende. Jeg har efterhånden ikke tal på, hvor mange gange jeg har misset første lektion i skolen. Forsinkelser ødelægger tit min plan for dagen, og er det om morgenen, er det noget nær den værst tænkelige start for mig.

Forsinket kan jeg ankomme til morgensamlingen og bruge 5 minutter på at finde ud af, hvilken debat vi har gang i. Eller når jeg kommer for sent til en lektion og en klassekammerat spørger mig, hvordan vores opgaver skal løses. Ofte må jeg bare ryste på hovedet og tænke: ”hvilke opgaver? ”, fordi jeg gik glip af lærerens oplæg i starten af timen.

Manglende information er frustrerende

Mange gange er det også uvisheden, der gør forsinkelser så frustrerende. Hvis DSB eller Arriva er forsinket, er der som regel højtalerudkald. Men står du i midten af ingenting og skal med bus, er det ikke til at vide, om bussen er 2 minutter forsinket, eller om den er aflyst.

Bussen eller togets forsinkelse kender du desværre sjældent til, før det er for sent.

Ønsker fælles rejsetidsgaranti

Rejsetidsgaranti er der heldigvis noget, der hedder. Men togselskaberne er ikke specielt gode til at fortælle om den.

Kører jeg for eksempel med toget fra Nørre Aaby til Odense med 11 minutters forsinkelse, og derfor ikke når InterCity-toget mod Slagelse og kommer frem 30 minutter for sent, har jeg ret til at få 25 % af billettens pris tilbage eller en fribillet til samme tur.

Havde jeg i stedet mistet bussen, kunne jeg ikke få penge tilbage eller en fribillet. DSB og Arriva har nemlig med én rejsetidsgarantimodel, mens busselskaberne og lokalbanerne har én anden.

Forsinkelser kan ikke undgås, men lidt information om dem ville være dejligt. Mit største ønske er dog stadig 1 rejsetidsgaranti på tværs af tog og bus. Det ville gøre det hele meget lettere.

Skrevet af

Thomas Aalstrup Rasmussen

Studerende og pendler
Thomas Aalstrup Rasmussen er 16 år og har lige afsluttet 10. klasse. Nu går han i 1.g på Aalborg Handelsskole. Han pendler 5-6 dage om ugen med tog og bus mellem Brønderslev og Aalborg i forbindelse med både uddannelse og arbejde.