Undersøgelse: Det koster kollektiv transport i 12 europæiske storbyer

3. september 2015

London er dyrest ud af 12 Europæiske storbyer, når det gælder prisen på rejser med bus, tog og metro. København ender på gennemsnittet. Det viser en undersøgelse af Passagerpulsen hos Forbrugerrådet Tænk.

Offentlig transport:Priser i Europa

Offentlig transport:Priser i Europa
Illustration:iStock

London er dyrest og Bruxelles er billigst

Passagererne i den kollektive transport, som bor eller arbejder i Bruxelles, Amsterdam eller Berlin, betaler markant mindre end passagererne, som bor eller arbejder i London, Oslo eller Stockholm.

Prisniveauerne, målt i lokal købekraft på kollektiv transport i 12 europæiske storbyer, er blevet kortlagt af Passagerpulsen hos Forbrugerrådet Tænk. Passagerorganisationerne i Holland, Belgien, Norge, Tyskland, Frankrig og England har bidraget til undersøgelsen.

Undersøgelsen viser, at den kollektive transport i og omkring London er dyrest for passagererne sammenlignet med de øvrige europæiske storbyer i prisstudiet. Målt i forhold til København er London cirka dobbelt så dyr.

København ligger på gennemsnittet

Prisstudiet opstiller 5 forskellige brugerprofiler, og København placerer sig prismæssigt samlet set på gennemsnittet.

København ligger cirka 20 % under gennemsnittet, når det gælder periodekort til 2 zoner. Kun Hamburg, Prag, Wien og Helsinki er billigere.

Prisen på et periodekort til alle zoner er til gengæld cirka 30 % dyrere end gennemsnittet blandt de 12 storbyer - kun overgået af London.

Tusindvis af passagerer med periodekort til alle zoner i hovedstadsområdet betaler derfor mere end dobbelt så meget for at pendle langt sammenlignet med Hamburg, Berlin og Stockholm.

Rejsekort billigere end kontantbilletter

Cirka 6 ud de 12 storbyer har et rejsekort, klippekort eller særlige lavprisbilletter, som et alternativ til de traditionelt dyre kontantbilletter.

Prisstudiet viser, at København ligger under gennemsnittet, når vi sammenligner prisen for en enkeltrejse betalt med et af storbyernes alternativer til kontantbilletter, det vil sige en form for rejsekort eller klippekort.

Køber du kontantbilletter viser undersøgelsen dog, at priserne i London, Stockholm og København, ligger i den dyre ende.

Klik på download PDF og læs hele undersøgelsen (på engelsk).

PDF-ikon pdf (4.7 MB)