Pendlere tager hellere bilen end tog og bus

20. april 2017

Bilen opleves som bedre til at opfylde pendlernes behov for at komme frem og tilbage til enten arbejde eller uddannelse end bus, tog eller metro. Det viser en undersøgelse lavet af Passagerpulsen hos Forbrugerrådet Tænk.

Bus på motorvej

Bus kører ved siden af bus på motorvej
Foto: Getty Images

Danskere, der pendler enten til arbejde eller uddannelsessted, oplever at bilen er bedre til at opfylde deres transportbehov end toget eller bussen. Det viser en undersøgelse af danskernes holdning til kollektiv transport, som er lavet af Passagerpulsen hos Forbrugerrådet Tænk blandt 2.480 repræsentativt udvalgte danskere.

I undersøgelsen er pendlerne spurgt om, hvor godt de mener, at henholdsvis bil og den kollektive transport kan opfylde deres behov på 7 parametre. Og på seks ud af de 7 parametre mener pendlerne, at bilen er bedre til at opfylde deres behov.

Pålideligheden er det vigtigste for pendlerne

Undersøgelsen viser at, de vigtigste faktorer for pendlerne er pålidelighed, rejsetid og pris, og pendlerne oplever, at bilen er bedst på alle 3 områder. Både denne undersøgelse og Passagerpulsens tidligere undersøgelser viser også, at den generelle tilfredshed med den kollektive transport er faldende.

”Som det ser ud nu, kan bus og tog ikke konkurrere med bilen. Vi mener, at passagererne frit skal kunne vælge mellem flere transportformer, når de pendler. Derfor bør politikere og trafikselskaber lægge sig i selen for at kollektiv transport kan opleves som et reelt alternativ til bilen. Det halter desværre lige nu, viser vores undersøgelse,” siger Vagn Jelsøe, vicedirektør hos Forbrugerrådet Tænk.

Gør transporttid til arbejdstid

Bus, tog og metro vinder kun over bilen på et område. Og det er muligheden for at arbejde undervejs. Muligheden for at kunne arbejde undervejs og en god internet- og mobildækning har også betydning for pendlerne, men ikke nær så meget.

”Den åbenlyse fordel ved bus og tog er, at pendlerne kan arbejde undervejs med for eksempel at svare på mails. Der kræver bilen derimod pendlernes fulde opmærksomhed. Men for at den fordel for alvor skal gøre sig gældende, kræver det, at der er siddepladser nok, så man normalt kan regne med at kunne sidde ned og ikke mindst, at man kan stole på, at toget får en frem til tiden,” siger Vagn Jelsøe.

Undersøgelsen Danskernes holdning til kollektiv transport viser, at 39 % af danskerne ikke mener, de kan stole på, at de kommer frem til tiden, når de bruger kollektiv transport. Og samtidig mener 26 % af danskerne ikke, at de får god information, når de oplever forsinkelser.