Pendlere: Bilen er bedre end bus, tog og metro

20. april 2017

Pendlerne oplever, at bilen er bedre til at komme til arbejde eller uddannelse end bus, tog og metro. Det viser en undersøgelse lavet af Passagerpulsen hos Forbrugerrådet Tænk.

bus_biler_motorvej830x400.jpg

En bus og biler og kører ved siden af hinanden på motorvejen
Foto: Getty Images

Bilen er bedre end den kollektive transport

Pendler du enten til arbejde eller uddannelsessted? Så vil du formodentlig opleve, at bilen er bedre til at opfylde dit transportbehov end toget eller bussen.

Passagerpulsens undersøgelse af danskernes holdning til kollektiv transport viser nemlig, at bilen opleves som et mere attraktivt valg, når vi skal til og fra job eller uddannelse.

Pendlerne har i undersøgelsen svaret på, hvor godt de mener, at henholdsvis bil og den kollektive transport kan opfylde deres behov på 7 parametre. Og på 6 ud af de 7 parametre mener pendlerne, at bilen er bedre til at opfylde deres behov.

Bus, tog og metro skal være et reelt alternativ

Pålidelighed, rejsetid og pris er de vigtigste faktorer for pendlerne, og de oplever, at bilen er bedst på alle 3 områder, viser undersøgesen.

”Som det ser ud nu, kan bus og tog ikke konkurrere med bilen. Vi mener, at passagererne frit skal kunne vælge mellem flere transportformer, når de pendler. Derfor bør politikere og trafikselskaber lægge sig i selen for at kollektiv transport kan opleves som et reelt alternativ til bilen. Det halter desværre lige nu, viser vores undersøgelse,” siger Vagn Jelsøe, vicedirektør hos Forbrugerrådet Tænk.

Transporttid kan være god arbejdstid

Bus, tog og metro vinder kun over bilen på 1 område. Og det er, når det drejer sig om din mulighed for at arbejde undervejs.

”Den åbenlyse fordel ved bus og tog er, at pendlerne kan arbejde undervejs med for eksempel at svare på mails. Der kræver bilen derimod pendlernes fulde opmærksomhed. Men for at den fordel for alvor skal gøre sig gældende, kræver det, at der er siddepladser nok, så man kan sidde ned, og ikke mindst kræver det, at man kan stole på, at toget får en frem til tiden,” siger Vagn Jelsøe.

Undersøgelsen Danskernes holdning til kollektiv transport viser dog, at 39% af danskerne ikke mener, de kan stole på, at de kommer frem til tiden, når de bruger kollektiv transport.

Passagerpulsen mener derfor, at passagerernes rettidighed er et område, som trafikselskaberne skal prioritere.

Om undersøgelsen

Rapporten Danskernes holdning til kollektiv transport

Passagerpulsen har i undersøgelsen spurgt et repræsentativt udsnit af danskerne over 18 år blandet andet om, hvor ofte de bruger bus, tog og metro, samt hvor tilfredse de er med den kollektive transport.

Undersøgelsen blev også lavet i 2014.

Se mere om undersøgelsen og dens resultater