Mørketal om busser skal frem i lyset
Buspassager forsinket

Kører din bus til tiden?
Mange passagerer bruger bus og tog dagligt, når de skal på arbejde, i skole eller til fritidsaktiviteter, og de er afhængige af, at det kører til tiden. Men om busserne gør det, er et åbent spørgsmål. Der findes nemlig ikke offentligt tilgængelige oplysninger om, hvor ofte landets busser er forsinkede, erfarer Forbrugerrådet Tænk i forbindelse med en rundspørge til trafikselskaberne.
”Passagererne skal vide, om de kan regne med, at deres bus kører til tiden. Når man skal investere i et pendlerkort, er det kun rimeligt, at man kan se, hvilket produkt man køber. Det har stor betydning for mange passagerers arbejds- og fritidsliv, at de kan regne med den kollektive transport. Derfor mener vi, at rettidighedstallene for busser bør være offentligt tilgængelige” siger afdelingschef Laura Kirch Kirkegaard for Passagerpulsen hos Forbrugerrådet Tænk.
Trafikselskaber skal offentliggøre bussernes rettidighed
Trafikselskaberne og operatørerne er i modsætning til DSB og Arriva ikke forpligtet til at opgøre og offentliggøre tal for, om passagererne oplever forsinkelser eller aflysninger i busserne. Men det mener Passagerpulsen hos Forbrugerrådet Tænk, at der bør laves om på. Åbenhed kan nemlig gavne både passagerer og selskaber.
”Trafikselskaberne modtager offentlige tilskud, og vi synes, at deres bestyrelser bør stille som krav, at bussernes rettidighed bliver offentliggjort. Antallet af forsinkelser bør også måles på samme måde for alle. Det vil gøre, at trafikselskaber og operatører kan fokusere på, hvor i landet det halter for busserne, og lære af hinanden, hvor det kører godt, ” siger Laura Kirch Kirkegaard.
Rådgivningsvirksomheden COWI har for Forbrugerrådet Tænk regnet sig frem til, at de samfundsmæssige omkostninger ved togforsinkelser udgør 2,4 milliarder kroner på et år. Da der ikke findes tal for, hvor ofte busserne er forsinkede, kan det ikke regnes ud, hvad busforsinkelser koster samfundet.