Ankenævnssag: Orange-billet gjaldt ikke i bussen
En passager ville høre, om hun kunne rejse på sin Orange-billet i bussen. Som svar fik hun et nej – og en bøde. Se, hvad ankenævnet mente om sagen.
Klagen
Passageren skulle rejse fra Brønshøj til Faaborg. Dagen før købte hun en Orange-billet, der gjaldt fra København H til Nyborg.
Passageren havde set, at billetten var gyldig fra Brønshøj til Nyborg i DSB’s app, men hun blev alligevel i tvivl, da hun steg om bord på bus 5C. Samtidig stod en kontrollør på bussen, og passageren spurgte derfor kontrolløren, om hun kunne bruge Orange-billetten i bussen.
Kontrolløren ville lige spørge sin kollega i den anden ende af bussen. Da han vendte tilbage, var det med besked om, at billetten ikke var gyldig. Samtidig fik passageren en bøde på 750 kroner, fordi det nu var 5 minutter siden, hun stod på bussen.
Passageren mente ikke, at hun skulle betale bøden, fordi hun ville have checket sit rejsekort ind med det samme, hvis kontrolløren havde fortalt hende, at Orange-billetten ikke var gyldig i bussen.
Movia mente, at passageren skulle betale bøden, fordi hun ikke kunne vise en gyldig billet til kontrolløren.
Informationen om, at billetten også gjaldt i bussen, viste sig at være fra oversigten for en standardbillet.
Afgørelsen
Ankenævnet bestemte, at passageren ikke skulle betale bøden på 750 kroner.
Movia skulle betale 10.000 kroner til ankenævnet for behandling af sagen.
Passageren fik tilbagebetalt sit gebyr til ankenævnet på 160 kroner.
Begrundelsen
Ankenævnet var enige om, at passageren ikke havde en gyldig billet, og at hun burde have checket ind med sit rejsekort med det samme, da hun stod på bussen.
Ankenævnet vurderer til gengæld, at passageren netop spurgte kontrolløren, fordi hun ville være sikker på, at hun havde betalt for turen med bussen. Hvis Orange-billetten ikke var gyldig, ville hun betale med sit rejsekort.
Ankenævnet lægger vægt på, at kontrolløren bad passageren om at vente, og at Movia i deres behandling af sagen ikke har spurgt kontrolløren, hvordan han oplevede forløbet.
Penge tilbage for billetter eller kort: Her er dine rettigheder
Fortryder du, at du købte billet eller pendlerkort til bus og tog? I nogle tilfælde kan du få dine penge tilbage, men det er ikke altid. Se dine muligheder her.
Ankenævnssag: Tog cykel med i spærretiden
Passager tog sin cykel med i metroen i myldretiden. Hun fik en bøde og klagede til Ankenævnet for tog, bus og metro, da der stod på billetten, at den var gyldig.
Ankenævnssag: Fejl på Rejseplanen fik passager til at misse færgen
Passager købte billet fra København-Ærø i DSBs billetsalg. En fejl i Rejseplanen gjorde, at passageren ikke nåede færgen fra Svendborg til Ærø og måtte vente 1½ time. Han klagede til Ankenævnet for bus, tog og metro.