Gå til hovedindhold

Ankenævnssag: Blev politianmeldt for at rejse på sin mands rejsekort

En kvinde spurgte buschaufføren, om hun måtte rejse på sin mands rejsekort. Han sagde ja, men hun fik alligevel bøde – og en anmeldelse for bedrageri.

· 19. Juni 2019

Klagen

En kvinde skulle den 8. juni 2018 rejse med bussen i Vejle. Da hun stiger på bussen opdager hun, at hun ikke har sin pung med.

Rejsekort og kontanter lå i pungen, så kvinden kunne ikke betale for sin rejse på andre måder end med sin mands rejsekort. Hun spurgte derfor chaufføren, om det var okay, at hun brugte mandens kort. Det svarede han ja til.

Passageren skiftede bus og checkede ind igen. I den nye bus mødte hun en kontrollør, der gav hende en bøde, fordi hun rejste på en andens rejsekort.

Kvinden klagede fire dage senere til Sydtrafik.

”Jeg har jo betalt for min rejse, og beløbet bliver trukket fra samme konto, uanset om det er mit eller min mands rejsekort. Vi har fælles konto og adresse, og hvis du giver ham et kald, eller hvad nu du synes, der skal gøres, kan du se at jeg ikke har misbrugt hans rejsekort”, skriver hun i klagen.

Sydtrafik mente dog stadig, at kvinden skulle betale bøden.

”Sydtrafik forholder sig ikke på nogen måde til, hvorvidt der er forsøgt at snyde systemet, eller andet, men til de faktiske forhold. (…) Du har rejst på din mands personlige rejsekort, hvilket er at rejse uden gyldig rejsehjemmel. Det har intet at gøre med, om din mand synes det er i orden, du rejser på hans kort”, skriver de i svaret.

Sydtrafik lægger også vægt på, at rejsekortkunder siden marts samme år havde kunnet optjene mængderabat, når de rejste på et Rejsekort Personligt.

Passagerer som rejste på andres personlige kort, kunne derfor potentielt rejse med en rabat, de ikke havde ret til.

Sydtrafik anmeldte den 15. juni kvinden til politiet for overtrædelse af straffelovens paragraffer om bedrageri og/eller brug af en anden persons dokument.

Kvinden betalte bøden men klagede til Ankenævnet for Bus, Tog og Metro over politianmeldelsen. Hun fortalte, at hun ville have fået mere rabat, hvis hun havde brugt sit eget kort, og at hun derfor ikke kunne vinde på at bruge sin mands rejsekort.

Politiet valgte ikke at efterforske sagen, fordi de ikke mente, at der var begået noget strafbart.

Afgørelsen

Ankenævnet for Bus, Tog og Metro besluttede, at Sydtrafik ikke var berettiget til at politianmelde kvinden, uden at undersøge sagen nærmere.

Sydtrafik skulle betale 10.000 kroner til ankenævnet.

Klageren fik tilbagebetalt det gebyr, hun skulle betale for at få sagen behandlet i ankenævnet.

Bedømmelsen

Ankenævnet lægger vægt på, at der i straffelovens paragraf om bedrageri står, at gerningsmanden skal handle bevidst.

Ankenævnet mener derfor, at Sydtrafik kun kan politianmelde passageren, hvis der er sandsynlighed for, at hun har snydt med vilje og ikke kun begået en fejl. Derfor skal de undersøge sagen og ikke bare konstatere, at der er en regel, der ikke er overholdt.

I sagen var der ikke konkret mistanke om, at passageren havde forsøgt at få rejsen billigere ved at rejse på sin mands kort.

De bemærker også, at det for passageren er alvorligt at blive meldt til politiet, og at det kræver ressourcer for politiet at behandle sagen.