Ankenævnssag: Billetsalg oplyste ikke om billigste billet
Billetsalget skal fortælle, hvilken billet der er billigst. Også når den billigste billet kun kan købes digitalt. Det konkluderer ankenævnet i denne sag, hvor passageren endte med at få 474 kroner retur fra Arriva.
Klagen
En passager henvendte sig i billetsalget i Skive, da hun sammen med sin datter skulle til en hospitalsundersøgelse i Aarhus.
Passageren var mødt op klokken 7 i god tid inden togets afgang klokken 7.55, så hun kunne nå at købe billet.
I billetsalget spurgte klageren specifikt efter den billigste måde, hun kunne rejse til Aarhus sammen med sin datter. Billetsalget solgte hende derefter to billetter til en samlet pris på 664 kroner.
I toget faldt passageren tilfældigt i snak med en medrejsende, som rejste på en OneDay-billet til 95 kroner.
Da passageren fandt ud af, at hun kunne have købt en tilsvarende billet til sig selv og datteren, med gyldighed samme dag, anmodede hun Arriva om tilbagebetaling af differencen.
Arriva afviste i første omgang tilbagebetalingen med henvisning til at OneDay-billetten er et selvbetjeningsprodukt, hvor kunden selv skal være opsøgende på nettet for at købe billetten.
Passageren klagede efterfølgende til Ankenævnet for bus, tog og metro.
Afgørelsen
Arriva skal betale passageren forskellen mellem billetten solgt i billetsalget og OneDay-billetten. I alt 474 kroner.
Begrundelsen
Ankenævnet har i afgørelsen lagt vægt på, at passageren spurgte efter den billigste billet mellem Skive og Aarhus, da hun henvendte sig i billetsalget.
Jernbaneselskaberne sælger i dag deres billetter på flere platforme. Billetsalg, automater, mobilsalg, print-selv og rejsekort.
Derfor har jernbaneselskabet også en forpligtelse til, at kunden kan få oplysning på en overskuelig måde. For eksempel via egen hjemmeside eller plakater på stationerne.
Ankenævnet mener, at salgsmedarbejderen burde have oplyst passageren om muligheden for at købe den billige OneDay-billet.
Hvis salgsmedarbejderen ikke selv kendte billettypen, burde hun i det mindste have oplyst passageren om, hvor passageren kunne finde den billigste billet.
Sagen var for ankenævnet 16. december 2013.
Penge tilbage for billetter eller kort: Her er dine rettigheder
Fortryder du, at du købte billet eller pendlerkort til bus og tog? I nogle tilfælde kan du få dine penge tilbage, men det er ikke altid. Se dine muligheder her.
Ankenævnssag: Tog cykel med i spærretiden
Passager tog sin cykel med i metroen i myldretiden. Hun fik en bøde og klagede til Ankenævnet for tog, bus og metro, da der stod på billetten, at den var gyldig.
Ankenævnssag: Fejl på Rejseplanen fik passager til at misse færgen
Passager købte billet fra København-Ærø i DSBs billetsalg. En fejl i Rejseplanen gjorde, at passageren ikke nåede færgen fra Svendborg til Ærø og måtte vente 1½ time. Han klagede til Ankenævnet for bus, tog og metro.