Rejsekort Anonymt: Det skal du være opmærksom på

6. oktober 2022

Reglerne for et anonymt rejsekort er anderledes end reglerne for personlige- og flexkort. Læs med, hvis du har eller overvejer at få et Rejsekort Anonymt.

rejsekort-anonymt-det-skal-du-vaere-opmaerksom-paa830x400.png

rejsekort-anonymt-det-skal-du-vaere-opmaerksom-paa
Foto: Anette Sønderby Madsen

Rejsekort Anonymt har særlige regler

Et Rejsekort Anonymt kan du dele med din familie og venner, og du kan få kortet i hånden med det samme.

Kortet kan du også købe uden et dansk CPR-nummer. Men der er nogle særlige betingelser, du skal være opmærksom på, hvis du bruger det anonyme rejsekort.

Du betaler mere for et Rejsekort Anonymt end andre rejsekort

Et Rejsekort Anonymt koster 80 kroner at købe. Et Rejsekort Personligt eller Flex koster kun 50 kroner.

Rejserne på dit anonyme kort er også i nogle tilfælde dyrere, end hvis du har et personligt kort. Mængderabatterne, som du får på Fyn og i Jylland, er nemlig mindre på det anonyme kort.

Forudbetalingen, når du rejser, er også højere på et Rejsekort Anonymt. Du skal altid have 70 kroner på kortet, for at du kan rejse. Rejser du mellem landsdele, skal der stå mindst 600 kroner på kortet.

Du får mindre rabat end med Rejsekort Personligt

Vest for Storebælt kan du opnå en højere rabat på Rejsekort Personligt, mens rabatten er ens for Flex og Anonymt. Passagerer med Rejsekort Flex og Anonymt kan dele kortet med andre – og selskaberne vil hellere yde rabat til personer end til kort.

Rejser over Storebælt giver en mindre forskel mellem rabatten på Flex og Anonymt kort.

På Sjælland er der samme rabat uanset om du bruger Rejsekort Personligt, Flex eller Anonymt.

Du skal indstille dit Rejsekort Anonymt, når du rejser mellem landsdele

Dit Rejsekort Anonymt skal du indstille til at tillade rejser på tværs af landsdele, hvis du vil rejse længere. Derudover skal der stå 600 kroner på kortet, før du kan rejse på tværs af landsdele.

Rejser du for eksempel over Storebælt eller mellem Nordjylland og Midtjylland på et Rejsekort Anonymt, hvor du ikke har ændret indstillingen inden rejsen, kan du få en bøde.

Indstillingen kan du ændre i en Rejsekort-automat eller på et salgssted.

Find et salgssted nær dig

Du har ikke adgang til selvbetjeningen

Rejsekorts selvbetjening kan du ikke bruge, hvis du har et Rejsekort Anonymt. Det betyder, at du ikke kan:

  • Ændre kundetype hjemmefra
  • Tanke op online
  • Få en tank-op-aftale
  • Få et pendlerområde på dit kort
  • Se hele din rejsehistorik – du kan kun se de 13 seneste aktiviteter på en Rejsekort-automat

Du kan ikke bruge Check udvej-appen

Glemmer du at checke ud, ved Rejsekort A/S ikke, om din rejse har kostet mere eller mindre end de 70 kroner, som forudbetalingen er.

Koster din rejse mindre end de 70 kroner, skal du have penge tilbage. Koster rejsen mere, skal du betale resten af rejsens pris.

Rejsekort kender jo ikke dig, som indehaver af et rejsekort anonymt, og derfor kan de hverken tilbagebetale eller trække flere fra kortet.

Sådan bruger du Check udvej-appen

Du har færre muligheder for at tanke op og få dine penge igen

Rejsekort Anonymt kan du kun tanke op i Rejsekort-automater eller på salgssteder. Kortet kan ikke tankes op automatisk eller online. 

Pengene på Rejsekort Anonymt kan du ikke få igen, hvis du mister kortet. Det skyldes, at kortet ikke har en registreret kortindehaver, derfor kan det ikke spærres. Mister du det, er både kort og saldoen gået tabt. 

Pengene på et Rejsekort Anonymt kan du få udbetalt ved alle salgssteder indtil et år efter kortets udløb. 

Du kan hurtigere få kortet spærret

Et Rejsekort Anonymt risikerer at blive spærret, hvis du to gange i løbet af 12 måneder glemmer at checke ud, eller hvis du har en gæld på mere end 500 kr. Dog skal hver sag vurderes enkeltvis. 

Rejsekort Personligt og Rejsekort Flex risikerer først at blive spærret efter 3 glemte check ud. Har du et personligt eller flex-kort, kan du også bruge appen Check udvej op til 12 gange om året.

Sådan bruger du Check udvej-appen

Passagerpulsen mener

Rejsekort Anonymt er et vigtigt alternativ til det personlige rejsekort for mange passagerer, der for eksempel ønsker at rejse anonymt af privatlivshensyn, eller som er bosat i udlandet og ikke har NemID.

Det anonyme rejsekort har dog unødvendigt mange ulemper i forhold til de personlige rejsekort, for eksempel dårligere rabatmuligheder og dårlige muligheder for at få pengene tilbage, hvis kortet udløber eller spærres. Trafikselskaberne skal fjerne de unødvendige ulemper. Der skal også være tydelig information til passagerer, der køber et Rejsekort Anonymt om vilkårene og ulemperne i forhold til Rejsekort Personlig.

Endelig skal trafikselskaberne arbejde på en løsning, så folk, der har købt et Rejsekort Anonymt, kan få det opgraderet til et Rejsekort Personlig eller Rejsekort Flex.