Forsinket med bus og tog: Sådan kommer du hurtigst frem

18. december 2018

Rejseplanen har flere værktøjer til at finde en alternativ rute, hvis din bus eller tog er forsinket. Få overblik over dine muligheder her.

busstoppested_mand830x400.jpg

Når bussen er forsinket: Sådan kommer du hurtigst frem
Foto:iStock

Få information om dine muligheder for at komme videre

Er din bus eller tog forsinket, kan det være, at det kan betale sig for dig at tage en anden rute.

Rejseplanen har flere funktioner, du kan bruge til at finde ud af hvordan du hurtigst muligt kommer frem, når du bliver forsinket på den tur, du havde planlagt.

Tilpas Rejseplanen

Rejseplanens hjemmeside og app kan du bruge i hele landet til at få information om forsinkelser og ændringer, når du rejser med bus, tog og metro.

Rejseplanen giver dig typisk 3 alternativer, når du beder appen finde en rute fra A til B. Du kan selv være med til at bestemme, hvilke ruter den skal tilbyde dig.

Hører du for eksempel i radioen, at busserne ikke kører, fordi chaufførerne strejker, kan du i menuen ”tilpas” justere Rejseplanen. Du kan for eksempel vælge, at du kun vil se rejser med tog.

”Tilpas”-funktionen giver dig også mulighed for at vælge:

  • hvor mange gange, du højst vil skifte undervejs
  • hvor lang tid, du gerne vil have til at skifte
  • hvilke transportmidler, du vil rejse med
  • om du har cykel med, eller om du er hurtigt eller langsomt gående

Sidste punkt er en vigtig faktor, hvis Rejseplanen skal hjælpe dig med at afgøre, om det kan betale sig at gå til et andet stoppested eller station.

Find stoppesteder og stationer i nærheden

Rejseplanens app har en ”næste bus/tog”-funktion. Den finder du i menuen øverst til venstre på appen. På hjemmesiden kan du vælge "Afgangstavler" øverst på siden.

Funktionen viser dig de nærmeste stoppesteder og stationer på en liste eller et oversigtskort, og du kan se, hvornår den næste bus eller tog kommer.

Oplysningerne gør det lettere for dig at afgøre, om du for eksempel skal vente på den bus, du oprindeligt skulle med, eller om du skal tage med en anden bus eller toget i stedet.

Følg din rejse på sms eller live

Du kan automatisk få besked via Rejseplanen, når bus og tog bliver forsinket.

Funktionen i Rejseplanens app hedder "Følg rejse". Du sætter den op ved at søge din rejse frem, og klikke på uret med ”Følg rejse”.

Du kan vælge, om du vil følge den enkelte rejse, det vil sige kun den ene tur på den ene dag, eller om du vil følge samme rejse hver dag.

Vil du have beskeder om den samme rejse hver dag, skal du vælge, hvilken rute og hvilket tidsrum du vil have informationer om.

Rejseplanen vil efterfølgende sende push-beskeder direkte til din telefon, når der er ændringer. Push-beskederne kommer dog nogle gange med forsinkelser.

Flere selskaber tilbyder også en sms-service, hvor du får information om, hvornår næste bus eller tog kommer.

Find selskabernes information

Tag en gratis taxa

Gratis taxakørsel er i visse tilfælde en mulighed, hvis bussen er meget forsinket.

Rejser du med tog og bliver forsinket, må du ikke tage en gratis taxa. I det tilfælde kan du kun søge om at få penge retur eller en ny billet.

Taxakørsel gælder, når bussen er mere end 20 minutter forsinket. Men det er forskelligt, hvor langt du må rejse med taxa.

Så langt må du rejse med taxa med dit busselskab

Passagerpulsen mener:

Mange passagerer oplever, at de ikke får information, når de bliver forsinket, hverken på Rejseplanen eller via højtalere eller skærme. Passagerpulsen mener, at informationen skal være bedre på alle platforme ved akutte forsinkelser. Selskaberne skal også sikre, at passagererne får den samme information på tværs af platforme.

Passagerpulsen mener desuden, at der skal være en landsdækkende rejsetidsgaranti på tværs af bus, tog og metro, der også dækker, hvis du for eksempel bliver forsinket med bussen og derfor ikke når dit tog.