Forsinket med bus og tog: Sådan kommer du hurtigst frem

30. oktober 2017

Rejseplanen har flere værktøjer til at finde en alternativ rute, hvis din bus eller tog er forsinket. Gratis taxa kan være sidste udvej.

busstoppested_mand830x400.jpg

Når bussen er forsinket: Sådan kommer du hurtigst frem
Foto:iStock

Få information om alternative rejseveje

Er din bus eller tog forsinket, kan alternative ruter kan være løsningen.

Rejseplanen har en række funktioner, du kan bruge til at komme hurtigt frem, når bus og tog svigter.

Information er vigtigt for, at du kan træffe en beslutning om, hvilken rute du skal vælge. Her får du en række værktøjer til at finde den hurtigste rute.

Tilpas Rejseplanen

Rejseplanen.dk og appen Rejseplanen kan du bruge i hele landet til at få information om forsinkelser og ændringer på rejser med bus, tog og metro.

Rejseplanen giver dig typisk 3 alternativer, når du beder appen finde en rute fra A til B. Men du kan selv påvirke, hvilke ruter den tilbyder dig.

Hører du for eksempel i radioen, at al bustrafik er indstillet, fordi chaufførerne strejker, kan du under menuen ”tilpas” justere Rejseplanen. Så finder den en rute til dig udelukkende baseret på togafgange.

”Tilpas”-funktionen giver dig også mulighed for at:

  • Vælge hvor mange skift på rejsen, du vil acceptere
  • Vælge hvilket transportmiddel du vil med.
  • Vælge om du har cykel med, eller om du er hurtigt eller langsomt gående.

Sidste punkt er en vigtig faktor, hvis Rejseplanen skal hjælpe dig med at afgøre, om det kan betale sig at gå til et andet stoppested eller station.

Find stoppesteder og stationer i nærheden

Rejseplanens app har en ”næste bus/tog”-funktion. Den finder du i menuen øverst til venstre. Funktionen viser dig de nærmeste stoppesteder og stationer på en liste eller et oversigtskort, og du kan se, hvornår den næste bus eller tog kommer.

Oplysningerne gør det lettere for dig at afgøre, om du for eksempel skal opgive at vente på bybussen og i stedet gå hen til en station eller anden bus.

Følg din rejse på sms eller live

Pendlere og andre passagerer kan automatisk få besked via Rejseplanen, når bus og tog bliver forsinket.

Funktionen i Rejseplanens app hedder "Følg rejse". Du sætter den op ved at søge din rejse frem, og klikke på uret med ”Følg rejse”. Herefter kan du vælge, hvilken rute du vil have information om, og hvilket tidsrum der er relevant.

Rejseplanen vil efterfølgende sende push-beskeder direkte til din telefon, når der er ændringer.

Servicen er god, når du pendler på samme strækning hver dag mellem for eksempel hjem og arbejde. Push-beskederne kommer dog nogle gange med forsinkelser.

Kører du ikke med tog eller bus så tit, kan du få en sms fra Rejseplanen, hvis der er ændringer på den enkelte rejse. Du tilmelder dig under ”Følg rejse”, når du søger din rejse frem på rejseplanen.dk.

Flere selskaber tilbyder også en sms-service, hvor du får information om, hvornår næste bus eller tog kommer.

Find selskabernes information

Tag en gratis taxa

Gratis taxakørsel er i visse tilfælde en mulighed, hvis bussen er meget forsinket, og der er langt til nærmeste alternative stoppested eller station.

Rejser du med tog og bliver forsinket, må du ikke tage en gratis taxa. I det tilfælde kan du kun søge om at få penge retur eller en ny billet.

Taxakørsel gælder, når bussen er mere end 20 minutter forsinket. Men det er forskelligt, hvor langt du må rejse med taxa.

Så langt må du rejse med taxa med dit busselskab

 

Passagerpulsen mener:

Alle transportformer bør være en del af Rejseplanen, det vil sige fly, taxa og delebiler. Trafikselskaberne bag Rejseplanen bør gøre mere for, at Rejseplanen er aktuel og opdateret hele tiden.

Generelt skal informationen være bedre på alle platforme, når der opstår akutte forsinkelser - det gælder også Rejseplanen.

Få Passagerpulsens nyhedsbrev

Rejser du med bus, tog og metro? Få guider og gode råd til dine rettigheder leveret direkte i din indbakke.

Du får også vores nyeste undersøgelser af offentlig transport.

Tilmeld dig Passagerpulsens nyhedsbrev her – det udkommer ca. 1-2 gange om måneden.

Tilmeld