Cykel: Tag din cykel med i bus, tog og metro

12. marts 2019

Kollektiv trafik kombineret med cykel får dig hurtigt langt omkring. Men reglerne for at tage din cykel med i bus, tog og metro er forskellige – få overblikket her.

cykel-tag-din-cykel-med-i-bus-tog-og-metro830x400.png

cykel-tag-din-cykel-med-i-bus-tog-og-metro
Foto: Getty Images

Tag cyklen med i bus og tog

Bus, tog og metro har i mange tilfælde mulighed for, at du kan tage din cykel med. Men reglerne er forskellige, og det samme er priserne. Find dit trafikselskab herunder, og se, hvilke regler der gælder for dig.

Har du en speciel cykel, kan du ikke være sikker på, at du kan få den med. Undersøg, hvilke regler der gælder hos dit trafikselskab. Hvis du gerne vil vide, hvordan din cykel bliver fragtet, skal du også kontakte det selskab, du vil rejse med.

Betal med Rejsekort

Rejsekortet kan du bruge til at betale for at få din cykel med. Du kan checke din cykel ind på det rejsekort, du også selv rejser på. Du skal bruge de særlige standere, der kan checke flere ind.

Sådan checker du flere ind

Cyklen kan også få sit eget rejsekort. Det kan være en god idé, hvis du selv bruger en anden billet end rejsekort, eller hvis du rejser på en strækning, hvor du kun skal betale for cyklen på en del af turen.

Køb et Rejsekort Flex, og få ændret kundetypen til cykel permanent. Det kan du gøre på et personligt salgssted.

Find et salgssted nær dig

Arriva

Cyklen må du gerne have med i Arrivas tog. Du skal købe en billet til din cykel. Der findes – ud over Rejsekort – 2 forskellige cykelbilletter.

Arrivas tog har begrænset plads til cykler. Du kan ikke reservere en plads til din cykel.

Enkeltbillet til cykel

Enkeltbillet til din cykel kan du købe i betjente salgssteder og i automater på stationerne. Du skal vælge, hvor du vil rejse fra og til med cyklen.

Billetten kan bruges til alle afgange på strækningen på den dag, du har købt billetten til.

Prisen er 25 procent af en voksenbillet til strækningen, men mindst 13 kroner.

Cykelbillet

Cykelbilletten koster 25 kroner, og med den kan du tage din cykel med i Arrivas tog hele dagen.

Billetten kan du købe på Arrivas hjemmeside eller i Arrivas app.

BAT

Cyklen kan du tage med i alle BAT’s busser. Du skal købe en cykelbillet, der koster 24 kroner.

Billetten kan du enten købe i bussen eller på bat.dk. Hvis du køber på hjemmesiden, kan du også reservere plads, så du er sikker på, at der er plads til din cykel.

DSB

I S-toget kan du tage din cykel med gratis. Kig efter de særlige cykelvogne, som ofte er forrest, bagerst eller midt i toget.

I fjern- og regionaltog kan du også have cyklen med. Du skal købe en cykelbillet til den strækning, hvor du vil have cyklen med.

I Intercity- og lyntog kan du også købe pladsbillet til din cykel. Så er du sikker på, at der er plads til den i toget.

Pladsbilletten skal du købe, hvis du vil have cyklen med i Intercity- eller lyntog i månederne maj til august.

Cyklens pladsbillet koster 30 kroner. Du kan købe den i fysiske salgssteder og 7-Eleven - eller ved at ringe til DSB’s kundeservice på 70 13 14 15. Billetten henter du herefter i en billetautomat.

DSB's togbusser tager ikke cykler med.

Flixbus

Cykel kan du have med på mange af Flixbus’ afgange. Du bestiller billet til cyklen sammen med din egen billet.

Flixbus tager cykler med fra marts til november.

Cykelbilletten koster 69 kroner, uanset hvor langt du skal.

Fynbus

Cyklen kan du tage gratis med i Fynbus’ regionalbusser og bybusserne i Odense og Svendborg. Du må dog ikke have cyklen med i Odenses bybusser mellem klokken 07-09 på hverdage.

Bussen har plads til 2 enheder, som er cykel, kørestol, rollator eller barnevogn. Den kunde, der stiger på først, har fortrinsret. Chaufføren bestemmer, om der er plads til din cykel.

Cyklen må ikke komme med på lokale ruter, uddannelsesruter og i bybusserne i Nyborg og Middelfart.

Kombardo Expressen

Cykel kan du tage gratis med, hvis du rejser med Kombardo Expressen. Der er begrænset plads til cykler. Du bestiller plads til cyklen, når du køber din billet.

Metro

Cyklen kan du have med i metroen, undtagen i spærretiden. Spærretiden er klokken 07-09 og 15.30-17.30 på hverdage. I weekenden er der ikke spærretid. 

Cyklen skal du købe en cykelbillet til. Du kan – udover Rejsekort – købe en billet over sms eller i DOT’s app Mobilbilletter.

Billetten til cyklen koster 13 kroner. Betaler du med rejsekort, kan du få rabat på cykelbilletten, hvis du rejser udenfor myldretiden. Myldretiden er 07-11 og 13-18 på hverdage. Det vil sige, at du får rabat på cyklen klokken 11-13 og 18-07 og i weekenden.

Midttrafik

Bus

Cykel kan du tage med i nogle af Midttrafiks busser, hvis der er plads. Du skal betale for at have cyklen med. Det gælder også X-busserne i Midttrafiks område.

Billetten koster det samme som en voksenbillet til 2 zoner. Du kan købe den i Midttrafiks billetapp eller hos chaufføren.

Cyklen må ikke komme med i bybusser, lufthavnsbusserne til Billund og Tirstrup. Du kan heller ikke have cyklen med på rute 100 og 123, når der kører lavgulvsbusser. Du kan ikke på forhånd få at vide, om en afgang køres af en lavgulvsbus.

I Viborg kan du gratis have cyklen med i bybusserne. Du må dog ikke have cyklen med i myldretiden mellem 07 og 09 på hverdage.

Letbanen

Cyklen må godt komme med Aarhus Letbane, undtagen på strækningen mellem Skolebakken og Universitetshospitalet i myldretiden. Myldretiden er fra 07-09 og igen fra 15-17. Du skal købe billet til cyklen.

Billetten koster det samme som en voksenbillet til 2 zoner. Du kan – udover at bruge rejsekort – købe den i Midttrafiks billetapp eller hos chaufføren.

Lemvigbanen

Cyklen kan du tage gratis med på Lemvigbanen.

Movia

Bus

Reglerne for cykler er forskellige alt efter, hvilken linje du skal med.

  • I A-busserne kan du ikke have cykel med
  • Natbusserne tager ikke cykler med
  • Busser, med rutenumre mellem 1 og 98, tager ikke cykler med
  • Busserne med følgende numre tager ikke cykler med: 132, 133, 134, 135, 137, 139, 151, 152, 160, 161, 165, 166, 167, 168, 169, 176, 179, 182, 183, 184, 185, 555, 571, 572, 585, 586, 666, 752, 755, 771, 772, 773, 774, 791, 792, 851, 993
  • I E- og S-busser må du gerne have cyklen med, undtagen i myldretiden. Myldretiden er 07-09 og 15.30-17.30.
  • I 5C må du gerne have cyklen med, undtagen i myldretiden. Myldretiden er 07-09 og 15.30-17.30.

Busser, der ikke er nævnt ovenfor, må du gerne tage cyklen med i.

Cyklen må du tage med i de fleste busser. I havnebusserne er det gratis at have cykel med. I alle andre busser skal du betale for din cykel. Chaufføren kan hjælpe med at checke din cykel ind på dit rejsekort. Du kan også vælge at købe en cykelbillet på sms eller i DOT’s app Mobilbilletter.

Billetten til cyklen koster 13 kroner. Betaler du med rejsekort, kan du få rabat på cykelbilletten, hvis du rejser udenfor myldretiden.

Der er plads til 2 enheder per bus. Det kan være en cykel, kørestol eller barnevogn. Den, der stiger på først, har fortrinsret.

Lokaltog

Cyklen kan du tage gratis med i lokalbanetog i Nordsjælland.

Cyklen må også komme med i andre lokaltog, men her skal du købe en cykelbillet. Du kan købe den i billetautomaten.

Nordjyllands Trafikselskab

Bus

Cykler må godt komme med i NT’s busser, undtagen i by- og metrobusser.

På ruterne 940X, 950X, 951X, 970X, 941X, 973 X og 974X kan du købe pladsbillet til din cykel. Der er kun plads til 2 cykler eller 1 barnevogn eller kørestol i bussen, så det er en god idé at bestille plads, hvis du vil være sikker på at få din cykel med.

Pladsbilletten køber du på NTplads.dk, og den gælder også som cykelbillet. Har du ikke pladsbillet, skal du købe en cykelbillet.

Pladsbilletten koster 13 kroner, en cykelbillet koster 22 kroner. Bruger du rejsekort, koster det 13 kroner at få cyklen med.

Tog

NT’s tog tager cykler med. I myldretiden skal du bestille plads, hvis du rejser på strækningen Hjørring-Skørping. Myldretiden er 07-09 og 14.30-17.

Udenfor myldretiden og på strækningerne Skagen-Hjørring og Hirtshals-Hjørring skal du ikke bestille plads. Men du kan gøre det alligevel, hvis du vil være sikker på at have en plads.

Pladsbilletten køber du på NTplads.dk. Pladsbilletten koster 13 kroner, en cykelbillet koster 22 kroner.

Rejser du på rejsekort, eller har du et gyldigt periodekort, skal du ikke betale for at have cyklen med i toget.

Sydtrafik

Cyklen kan du tage med i bybusserne i Sønderborg og Aabenraa. I Esbjerg kan du have cyklen med i bus 15. Sydtrafiks andre bybusser og X-busser, der kører i Sydtrafiks område, tager ikke cykler med.

Regionale busser tager cykler med, hvis der er plads i bagagerummet eller på cykelstativ.

Cykelbilletten kan du købe i bussen som en 2-zoners tillægsbillet til en voksen. Rejser du selv på pendlerkort, gælder cykelbilletten hele dagen, også selvom tidsstemplet er overskredet. Rejser du selv på enkeltbillet eller mobilbillet, skal du købe en ny cykelbillet, hvis din egen billet udløber.

Rejsekortet kan du også bruge til at betale for din cykel. Sig til chaufføren, at du skal have cyklen med, inden du checker ind.

I Aabenraa, Sønderborg og Tønder Kommune kan du tage din cykel med gratis.