Gå til hovedindhold

Storbyferie: Hvilken billet skal du købe?

Billetter er der flere af, når du rejser med bus og tog på din weekendferie i Europa. Men hvornår er dagsbilletter billigere end enkeltbilletter? Få svaret for 12 europæiske storbyer.

Fotokredit: Getty Images · 3. September 2017
Mennesker med kufferter koeber billetter i billetautomat

Priser på billetter er der stor forskel på

Rejser du med metro, tog eller bus på storbyferien, er der meget stor forskel på priserne alt efter, hvilket land du rejser i, og hvilken type billet du køber.

Prag er den billigste by ud af de 12 europæiske storbyer i Passagerpulsens undersøgelse. Her koster en enkeltbillet cirka 9 kroner.

Stockholm er dyrest. Her koster det cirka 33 kroner for en enkeltbillet.

Enkelt- eller dagsbillet: hvad skal du vælge?

Lokale billet- og takstsystemer kan være tidskrævende at sætte sig ind i som turist. Med 24- eller 48-timersbilletter kan du rejse ubegrænset rundt med metro, tog eller bus uden at tænke på køb af billetter.

Antallet af enkeltbilletter du skal købe, før det bedre kan betale sig med en 48-timersbillet, svinger meget fra storby til storby.

Paris og Prag skal du købe henholdsvis 10 og 7 enkeltbilletter, før det bedre kan betale sig med en 48-timersbillet.

London giver 48-timersbilletter dig den største fordel, da du kun skal købe 5 enkeltbilletter, før det bedre kan betale sig med dagsbilletter. Prisen i London gælder kun, når du køber et Visitor Oyster Card, som fungerer på samme måde som rejsekortet. Du fylder penge på kortet, og rejser som du har lyst for maksimalt 135 kroner.

Amsterdam, Hamborg og Helsinki skal du også kun købe 5 enkeltbilletter, før det kan betale sig med en 48-timersbillet.

Transport til lufthavnen

48-timersbillet kan især betale sig, når din tur frem og tilbage til lufthavnen er inkluderet.

Lufthavnsturen er inkluderet i dagsbilletten i 5 ud af de 12 storbyer. Det gælder:

 • Berlin, Tegel (men ikke lufthavnen i Schönefeld)
 • Bruxelles, Brussels Airport
 • Hamborg, Hamburg Airport
 • København, Kastrup Lufthavn
 • Prag, Václav Havel Airport

Seværdigheder inkluderet i prisen

Flere af storbyerne tilbyder et alternativ til dagsbilletten, som dækker både turene rundt med kollektiv transport og indgange til udvalgte seværdigheder, eller giver dig rabat.

Prisen stiger dog en del, hvis du vælger den løsning.

Hamborg er den by, hvor det bedst kan betale sig at købe en billet, der også giver rabat til forskellige seværdigheder. Hamburg Card giver dig op til 50 % på mere end 150 attraktioner i Hamborg for kun 2 euro ekstra.

Klik på download PDF og se vores kort fra juni 2017 over priserne i 12 europæiske storbyer

Sådan har vi gjort

 • Under et 2-dages storbybesøg antager vi, at passagererne kun når at besøge de centrale områder af byen. I den forbindelse har vi undersøgt, hvornår det kan betale sig at købe 48-timersbillet frem for flere enkeltbilletter.

  Prisen på 1 enkeltbillet, som giver rejsehjemmel i de centrale zoner af storbyen, bliver sammenlignet med prisen for 48-timersbillet, som giver fri rejsehjemmel i 48 timer i de centrale zoner.

  Mange storbyer tilbyder et ’Welcome Card’, som både inkluderer billetten til den kollektive transport og giver rabat til en række seværdigheder som teater, museer og så videre. Denne type billet er ikke en del af undersøgelsen, da vi kun ønsker at undersøge prisniveauet for den kollektive transport.

  Information om billetpriser og takstzoner er hentet fra landenes forskellige trafikselskabers hjemmesider.

  Priserne på oversigtskortet er vist i lokal valuta. Men vi har også valgt at omregne til en cirka pris i danske kroner, så vi nemmere kan sammenligne priserne på tværs. Hvis et trafikselskab ikke udbyder en 48-timersbillet, har vi ganget billetprisen for en dags-/24-timersbillet med 2.

  I London har vi brugt den maksimale dagspris for rejser i zone 1-2 med Oyster Card, som du med fordel kan bestille hjemmefra.