Storm, strejke eller politiaktion: Gælder din rejsetidsgaranti?

13. januar 2021

Rejsetidsgarantierne giver dig erstatning eller hjælp til at komme videre. Men ikke alle selskaber dækker, hvis der opstår problemer på grund af for eksempel vejret eller arbejdsnedlæggelse.

storm_arbejdsnedlaeggelse_eller_politiaktion_gaelder_din_rejsetidsgaranti.png

storm_arbejdsnedlaeggelse_eller_politiaktion_gaelder_din_rejsetidsgaranti
Foto: Getty Images

Ikke alle rejsetidsgarantier gælder i tilfælde af krise

Trafikselskaberne har hver deres rejsetidsgaranti, og derfor er det forskelligt, hvordan du er dækket, når du bliver forsinket på din rejse med bus eller tog. Det gælder også, når vejr eller kriser påvirker transporten, så du kommer for sent.

Arbejdsnedlæggelser, dårligt vejr, krig og katastrofer er eksempler på årsager, som selskaberne ikke har kontrol over, og som derfor kan sætte rejsetidsgarantien ud af spil. Årsagerne kaldes også force majeure.

Selskabernes definition af, hvilke begivenheder der er force majeure, er forskellig. Derfor skal du tjekke med det selskab, du rejser med, hvordan du er dækket.

Busselskaberne dækker ikke

Busselskaberne tager forbehold for force majeure i betingelserne for deres rejsetidsgaranti. Det betyder, at du ikke kan få penge tilbage eller betalt en taxa, hvis bussen ikke kører på grund af dårligt vejr eller arbejdsnedlæggelse.

Rejser du med Movias Lokaltog gælder rejsetidsgarantien heller ikke i tilfælde af problemer, som selskabet ikke er ansvarlig for. Det samme gælder Aarhus Letbane, Lemvigbanen og Metroen.

Midttrafiks rejsegaranti gælder dog også, hvis letbanen er forsinket eller aflyst på grund af frost på køreledningerne.

Lange togrejser skal være dækket

DSB og Arrivas rejsetidsgarantier dækker til gengæld, hvis du bliver forsinket på grund af dårligt vejr, arbejdsnedlæggelse eller andre forhold, som selskaberne ikke selv har kontrol over.

Se en oversigt over selskabernes rejsetidsgarantier

Corona: Ændrede regler for rejsegaranti

Du kan ikke få penge til en taxa eller egen bil i tilfælde af Covid-19-relaterede forsinkelser. Det vil sige, hvis du ikke kan komme med bus eller lokaltog på grund af reglerne for, hvor mange passagerer der må være med.

Kører bussen eller lokaltoget forbi dig, fordi der ikke må være flere passagerer ombord, må du vente på næste afgang - også selv om der er mere end 20 minutter til.