Gå til hovedindhold

Rejsekort: Svar på 13 spørgsmål om optankning, priser og rabatter

Hvorfor kan jeg ikke se, hvad min rejse kommer til at koste? Du får svar på 13 spørgsmål om optankning, priser og rabatter her.

Fotokredit: Getty Images · 6. Oktober 2022
Metrostation med rejsekortstandere

Vi har stillet Rejsekort A/S nogle af de spørgsmål om optankning, priser og rabatter, vi ofte møder fra jer passagerer. Læs, hvad Rejsekort A/S svarer herunder.

13 ofte stillede spørgsmål om optankning, priser og rabatter

  • Rejsekort er baseret på et elektronisk system og et smartcard. I kortets chip bliver information om dine rejser gemt i takt med, at du bruger dit rejsekort på rejsekortudstyr og checker ind og ud, tanker op osv.

    Tanker du dit kort op i selvbetjeningen på rejsekort.dk, skal det overføres fra rejsekortsystemet til chippen i dit rejsekort. Det kræver, at kortet kommer i kontakt med rejsekortudstyr, for eksempel ved at du checker ind eller lægger kortet i en rejsekortautomat.

    Beløbet kan først overføres til kortet efter noget tid: 5 timer på stationer og op til 24 timer, hvis du skal hente det på rejsekortudstyret i bussen.

  • Trafikvirksomhederne har sat sætte en nedre grænse på 100 kroner for at begrænse udgifterne på de gebyrer, som bankerne opkræver ved brug af betalingskort.

  • Rejsekort har 149 salgssteder og 350 stationer med rejsekortautomater landet over, hvor du kan købe rejsekort og tanke op.

    Omkring 53 procent af alle rejsekortbrugere køber kortet via selvbetjeningen, og 88 procent bruger selvbetjeningen til at tanke op.

    Rejsekort opfordrer kunderne til at oprette en tank-op-aftale, så de altid har penge på deres rejsekort. Helt automatisk.

  • Rejsekort personligt eller flex skal altid inden rejsen starter indeholde 25 kroner, som er det forudbetalingen kræver.

    Rejsekort kan faktisk godt ende med at have en negativ saldo, hvis du har rejst for hele det beløb, der står på kortet – eller et endnu større beløb. Efterfølgende vil du dog blive bedt om at tanke op, så saldoen kommer i plus igen.

  • På Rejseplanen.dk kan du se, hvad din rejse vil koste for forskellige kort- og billettyper.

    Prisen på din rejse kan du ikke få, når du checker ind, for rejsekortsystemet ved jo ikke på forhånd, hvor lang din rejse bliver. Det er ligesom med en telefonsamtale: Du ved heller ikke, hvad den koster, før samtalen er slut.

  • Danmark er inddelt i flere takstmyndigheder, og derfor er det i princippet muligt at få en billigere rejse ved at købe billetter til delrejser end én samlet billet til hele rejsen.

    Fænomenet er dog minimeret efter, der er blevet lavet takst reformer både øst og vest for Storebælt, men ifølge selskaberne kan det aldrig helt undgås.

  • Tidsrabatten løber fra klokken 11 til 13 og igen fra klokken 18 til 07 samt i weekender og på helligdage. Trafikvirksomhederne bestemmer pris- og rabatstrukturen for kollektiv transport i Danmark.

    Rabatten udenfor myldretid er politisk bestemt, og staten kompenserer trafikvirksomhederne for den lavere indtægt, rabatten betyder.

    Varigheden af tidsrummene er altså blandt andet afstemt efter det beløb, som er afsat.

  • De forskellige trafikvirksomheders almindelige trafiksystemer ”taler” ikke sammen, så Rejsekort bliver ikke orienteret om for eksempel forsinkelser, som kan fordyre rejsen.

    Rejsekort A/S kan derfor ikke reagere proaktivt, men er i stedet er nødt til at reagere reaktivt.

  • Trafikvirksomhederne har aftalt, at den rabat, der kan optjenes ved rejser internt på Fyn og i Jylland ikke skal påvirke prisen på rejser over Storebælt og vice versa.

  • Rejsekortet giver dig mulighed for at rejse på tid i stedet for antal zoner, ligesom du kunne med klippekortet.

    Rejser du for eksempel rejser i 3 timer på Sjælland, betaler du automatisk for 9 zoner, selvom rejsen var kortere end 9 zoner. Var rejsen længere end 9 zoner, betaler du for antallet af zoner.

  • Rejsekort skelner ikke mellem turister og andre – men giver samme rabat til alle kunder.

    Rabatten bliver bestemt af dit rejsemønster og af, hvilket rejsekort du rejser med. Der kan ikke længere optjenes rabat på lokale rejser eksempelvis på Sjælland.

  • Rejsekort med kundetypen ’Pensionist’ kan du købe overalt i landet, men det er de lokale trafikvirksomheder, der bestemmer, hvilken rabat pensionister får i deres områder.

    I Hovedstadsområdet har kommunerne valgt at give tilskud til papperiodekort til pensionister, det såkaldte ”mimrekort”.

  • Rejsekortet skal du checke ind og ud for at kunne betale med det. Skal du tilkøbe en zone til sit mobilperiodekort, vil det kræve, at du laver check ind og check ud på den del af rejsen, der ligger uden for periodekortets gyldighedsområde.

    Rejser du på Rejsekort med pendler kombi, kan rejsekortsystemet godt beregne en tillægszone, da rejsekortsystemet kender gyldighedsområdet på periodekortdelen.