Tid, penge eller CO2? Det koster din pendling

8. marts 2019

Billigst, hurtigst, sundest eller renest - hvad er vigtigst for dig, når du skal vælge transportmiddel? Se dine muligheder her.

billigst-hurtigst-eller-renest-det-koster-din-pendling830x400.png

billigst-hurtigst-eller-renest-det-koster-din-pendling
Foto: Getty Images

Hvad koster din daglige pendling?

Tid, klima, pris eller motion - der er mange ting, der kan have indflydelse på dit transportvalg. Med en beregner fra trafikselskaberne kan du sammenligne bil, cykel og kollektiv transport. 

Beregneren gør det muligt for dig at se, hvordan du kommer hurtigst frem, hvor stor klimapåvirkning dit valg har, og hvor mange kalorier du forbrænder.

Arriva, DOT, Midttrafik og Nordjyllands Trafikselskab har hver deres udgave af beregneren. Udseendet er forskelligt, men beregningerne er de samme, så du behøver ikke vælge side ud fra, hvor du rejser.

Arrivas beregner finder du her

DOT's udgave af pendlertjek er her

Midttrafiks beregner er her

Nordjyllands Trafikselskabs findes her

Sådan fungerer beregneren

Beregneren tager udgangspunkt i en måneds pendling. Du vælger selv, hvor mange dage om ugen, du pendler. Prisen på bilen kan du justere, og du kan vælge enten en ny eller en brugt bil. 

Ankomsttidspunktet kan du også vælge. Så kan beregneren finde den rejse med kollektiv transport, der passer bedst.

Beregneren bruger informationer fra Rejseplanen og Google Maps. Udgangspunktet for de enkelte beregninger finder du ved at trykke på det lille i, der er i øverste højre hjørne af hver boks.

Resultaterne for pris, kalorieforbrug og CO2-udledning vises for en måned.

CO2-udledningen i den kollektive transport udregnes med udgangspunkt i en udledning på 40 gram CO2 per passagerkilometer. Det virkelige CO2-udslip varierer fra transportform til transportform.

Vil du gerne vide mere om, hvilken kollektiv trafik der får dig frem med det laveste CO2-aftryk, kan du prøve at kontakte trafikselskaberne.

 

Passagerpulsen mener

Det skal være nemt at gennemskue, hvor stort et klimaaftryk din rejse med bus, tog eller metro har. Vores undersøgelse viser, at 6 ud af 10 danskere gerne vil transportere sig mere bæredygtigt, og at miljø- og klimavenlighed har stor eller meget stor betydning for hver tredje dansker i forhold til den daglige transport. For dem er det vigtigt, at det er nemt at finde ud af, hvordan de finder den grønneste transport.

Trafikselskabernes Pendlertjek er et godt skridt på vejen, og vi håber, at trafikselskaberne fremover vil udvikle informationen og gøre den let tilgængelig, så det bliver muligt for passagererne at se et mere præcist CO2-aftryk for de transportmidler, de rejser med.