Skal du på togferie? Passagerernes tips

25. februar 2019

Tog er i de fleste tilfælde et CO2-besparende alternativ til fly eller bil, når du skal på ferie. Men hvordan griber du sådan en ferie an? Få passagerernes tips her.

bus-eller-togferie-passagerernes-tips830x400.png

bus-eller-togferie-passagerernes-tips
Foto: Getty Images

Passagerernes tips til tog- og busrejser

Ferie med tog kan skåne klimaet og måske også give dig en mere behagelig tur end fly eller bil. Men hvordan planlægger du bedst en ferie med tog, og hvad skal du være opmærksom på undervejs? 

I februar 2019 bad vi om jeres tips til at tage toget på ferie. Du får nogle af de gode tips lige her.

Brug apps til at planlægge, købe og reservere plads

”Jeg har haft stor succes med at planlægge ruter med apps. For eksempel Trainline, den har både tog og bus, på tværs af lande," skriver Bettina.

Nationale togselskabers apps anbefaler hun også til at slå tiderne op. I flere tilfælde kan du vælge et andet sprog end det lokale, for eksempel engelsk. 

Reservationer og køb kan du også klare i apps, skriver Bettina. Hun anbefaler også, at du kombinerer apps fra togselskaberne med apps, hvor du kan booke hoteller. Så tager det ikke lang tid at planlægge en tur.

Besøg Trainlines hjemmeside her

Hent Trainlines app til iOS eller Android her

”App'en Rail Planner er rigtig god! Den fungerer uden internet, og du kan finde forbindelser til hele Europa. Den er lavet til interrailere, og den fortæller også, hvor du skal have pladsbillet. Simpelthen super!” skriver Eva.

Få Rail Planner til iOS eller Android her

”Jeg bruger DB appen. Den er super god og nem at bruge. Den finder selv de billigste billetter, for eksempel en Schleswig-Holstein billet. Med den billet kan man køre i et helt døgn for cirka 30 euro for 2 personer. Alle Bundesländer har sådan en billettype,” skriver Ulrikka.

Deutsche Bahn er Tysklands nationale togselskab, men i appen kan du også finde billetter til Tysklands nabolande. Sproget i appen kan indstilles til tysk eller engelsk.

Hent DB's app til iPhone, Android og Windows Phone

Find køreplaner hos forskellige togselskaber

”Hvis jeg skal finde køreplaner i Europa i dag, går jeg ind på de svenske, tyske eller østrigske jernbanens hjemmesider; de har mere fjernoverblik end DSB. Og så er der for eksempel denne udmærkede side: Rome2Rio, hvor man kan kombinere sig frem,” skriver Helle.

Rome2rio giver dig et overblik over, hvordan du kommer fra én by til en anden med forskellige transportformer. Siden viser cirka hvor lang tid, rejsen tager, og hvad den koster.

Find ud af, hvordan du kommer frem, på rome2rio.com

”Jeg starter som regel med at bruge "rejseplanen" på bahn.de Det er så vidt jeg ved den mest grundige og pålidelige til at vise mulige rejser i hele Europa,” skriver Niels Christian.

Søg på din rejse på bahn.de

Få inspiration fra nye og gamle medier

”Find Facebook-siden, der hedder TOGREJSER, her er masser af gode råd og tips (...) Køb bogen Oplev Europa med tog af Britt Sallingboe. Jeg købte den for nylig og den er fyldt med inspiration, gode hjemmesider, links etc.,” skriver Ina.

Bliv medlem af Facebook-gruppen TOGREJSER

Sæt tempoet ned

”Der er bare ro på, når du sidder i et tog. Og nogle gange gennem Tyskland kan du hænge ud i restaurantvognen i timevis... Du kan nå at læse mange bøger, for netforbindelse er der ofte ikke meget af. Til gengæld kan du falde helt ind i en salig rytme ved at se ud på landskaber og byer... og tale med mange spændende mennesker!” skriver Eva.

Tidsforbruget på en togrejse har heller ikke afskrækket Søren:

”Hvis man indregner transport til lufthavn og check-in tid i lufthavn, er det faktisk ganske fornuftigt. Og så ser man altså meget mere på en togtur. At rejse med tog er en ædel rejseform,” skriver Søren.

Nyd den gode service

Alice fortæller om en togrejse, hun har været på i Tjekkiet, hvor hun rejse med det private togselskab RegioJet.

”Alt var helt i top. Rent, fin service, gode priser, wi-fi, ingen forsinkelser. Man kan vælge flere kategorier af priser, og selv de dyreste (business) er yderst rimelige (pensionister og studerende har endda rabat). Gratis parkering ved alle togstationer er inkluderet i togbilletten. Steward kommer forbi flere gange i timen og tager imod bestillinger til varm/kold mad og alle slags drikkevarer... og som en selvfølge får man også hjælp med bagagen,” skriver Alice.

”At rejse med tog og nattog er for mig den ultimative rejseform! :) Det er roligt og afslappet, og man oplever omgivelserne skifte,” skriver Helle.