Passagerer: Rejsekortets priser er uoverskuelige

18. maj 2018

Halvdelen af rejsekort-brugerne oplever, det er svært at gennemskue prisen på deres rejse. Det viser en undersøgelse af danskernes brug af og tilfredshed med rejsekortet, som Forbrugerrådet Tænk Passagerpulsen har lavet.

Passagerer-Rejsekortets-priser-er-uoverskuelige.png

Passagerer-Rejsekortets-priser-er-uoverskuelige
Foto: Getty Images. Redigering: Passagerpulsen/Christina Vejsgaard

Har du styr på, hvad din rejser koster, når du checker ind? Og hvilke tidspunkter, du skal rejse for at få rabat? Er svaret nej, så er du ikke alene. Hele 49 % af passagererne, der bruger et rejsekort, når de rejser med bus, tog eller metro, er utilfredse med overskueligheden af rejsekortets priser og rabatter, mens kun 13 % er tilfredse. Det viser en undersøgelse lavet af Forbrugerrådet Tænk Passagerpulsen, hvor 1.084 danskere har svaret på spørgsmål om deres brug af og tilfredshed med Rejsekort Personlig, Flex og Anonymt.

Trafikselskaberne og Transportministeriet blev i 2015 kritiseret af Rigsrevisionen for, at priserne i den kollektive transport var uigennemskuelige. Det har resulteret i to reformer af priser og billettyper i Danmark. Først med Takst Sjælland i januar 2017 og senest med Takst Vest i marts 2018. Men noget tyder på, at rejsekortbrugerne forsat ikke oplever, det er nemt at finde den billigste pris for deres rejse.

”Rejsekortet er på mange måder et godt produkt. Hele 86 % af brugerne synes, at rejsekortet er en god ide. Fordi rejsekort-systemet er skruet sådan sammen, at vi først får den endelig pris for vores rejse, når vi checker ud, vil der altid være et element af uigennemskuelighed. Men dermed ikke sagt, at det ikke kan gøres bedre,” siger Laura Kirch Kirkegaard, afdelingschef for Forbrugerrådet Tænk Passagerpulsen.

Sæt loft over prisen

Passagerpulsens undersøgelse viser blandt andet, at op i mod hver fjerde passager, der rejser på Rejsekort Personligt, rejser fire dage eller mere om ugen. De passagerer vil med fordel kunne skifte til et Pendlerkort, men de ender med at betale for meget for deres rejser, fordi de ikke kan gennemskue, hvad der bedst kan betale sig.

”Som det er nu, vil mange passagerer kunne spare penge ved at skifte rejsekort, og derfor mener vi, at trafikselskaberne bag Rejsekort A/S bør være bedre til at informere passagererne, så de vælger det rigtige rejsekort-produkt. Nogle passagerer skifter i mellem at tage bilen, cyklen eller toget alt efter, hvornår de møder på arbejde, eller hvordan vejret er. De passagerer kan have rigtig svært ved at vide, om det bedst kan betale sig for dem at bruge et rejsekort eller et pendlerkort,” siger Laura Kirch Kirkegaard.

En måde at hjælpe passagererne på kunne være at indføre et betalingsloft, som det for eksempel ses i London. Det vil sige, at passagererne kan tilmelde sig en ordning, hvor de ikke kan betale mere for deres rejse, end de ville med et periodekort. De kan tilmelde sig, så det bliver opgjort enten per dag eller uge.

”Vi i Passagerpulsen har tidligere foreslået trafikselskaberne bag Rejsekort A/S at undersøge muligheden for at indføre et betalingsloft, så brugerne aldrig kommer til at betale mere for deres rejser, end det ville have kostet dem med et Pendlerkort,” siger Laura Kirch Kirkegaard.

Resultater fra undersøgelsen
  • Ca. 7 ud af 10 brugere af Rejsekort Personligt, Flex og Anonymt svarer, at det er vigtigt for dem at kende prisen på deres rejse.
  • 49 % af de adspurgte rejsekortbrugere er utilfredse eller meget utilfredse med overskueligheden af rejsekortets priser og rabatordninger, mens blot 13 % er tilfredse.
  • 65 % af brugerne er alt i alt tilfredse eller meget tilfredse med deres rejsekort.
  • 86 % af de adspurgte brugere synes, at rejsekortet er en god idé
  • 76 % af de adspurgte mener, at deres rejsekort medvirker til at gøre det lettere at rejse med kollektiv transport
  • 59 % af brugerne mener, at deres rejsekort i nogen, høj eller meget høj grad medvirker til at gøre rejseoplevelsen bedre

Undersøgelsen er gennemført af Norstat. Resultaterne bygger på besvarelserne fra 2.006 deltagere i deres webbaserede befolkningspanel. Data er vejet på køn, alder og region.