Blog: Fremtiden kommer – kys dine rettigheder farvel

2. november 2018

I fremtiden får du flere muligheder for at transportere dig, men hvad betyder det for dine rettigheder?

Blog_Hvem_skal_betale_hvis_du_misser_toget_fordi_din_delebil_punkterede

Blog_Hvem_skal_betale_hvis_du_misser_toget_fordi_din_delebil_punkterede
Foto: Getty Images

3 venner skal fra Flintholm til Nørreport, hvor de skal nå toget videre til et vigtigt arrangement i Humlebæk. De køber den samme billet, hvorefter den ene tager bussen, den anden tager S-tog og den tredje tager metroen til Nørreport.

Bussen bliver fanget i en trafikprop, S-toget bliver forsinket på grund af signalfejl og metroen kommer for sent, fordi der er problemer med en dør, der ikke vil lukke. Alle 3 venner kommer 10 minutter for sent til deres regionaltog og må vente på det næste, som går 1 time senere.

1 af vennerne har krav på kompensation, nemlig hende i S-toget. De 2 andre har ikke, for rejsetidsgarantien ikke gælder på tværs af selskaberne, selvom billetten gør. Allerede i dag er du dårligt stillet, når du kombinerer flere forskellige måder at transportere dig på.

Fremtiden giver flere rejsemuligheder

I fremtiden kommer du til at få endnu flere muligheder for at komme rundt; delecykler, delebiler, samkørsel, letbane, selvkørende biler. Det bliver fedt, fordi det giver dig flere muligheder, så du forhåbentlig kan komme frem hurtigere og nemmere.

Det bliver nok også endnu lettere at købe billet, så du fremover kan nøjes med én billet fra start til slut. Men hvad sker der for dine rettigheder imens?

Hvis den GoMore, som skulle køre dig til Lufthavnen slet ikke dukker op, hvem står så klar til at hjælpe dig videre? Hvis bycyklen punkterer på vej til stationen, og du derfor misser dit tog, kan du så få kompensation?

Gode rettigheder for alle giver tryghed

Vi mener, at det er vigtigt at sikre gode, klare, universelle passagerrettigheder, især når fremtidens kollektive transport bliver mere kompleks. 

Fra et passagersynspunkt er det ikke logisk, at tre venner, der rejser på samme billet, er forskelligt stillet, fordi de har brugt billetten på forskellig vis. Hvis kollektiv transport skal være attraktiv, så skal det være simpelt, trygt og effektivt.

Fælles passagerrettigheder giver netop den tryghed, der er brug for, så du kan slappe af, mens du rejser.

Skrevet af

laura-kirch-kirkegaard_3

Laura Kirch Kirkegaard

Afdelingschef for Forbrugerrådet Tænk Passagerpulsen
Laura har været afdelingschef for Passagerpulsen siden maj 2017. Hun bor på Amager, så de fleste rejser med kollektiv transport er med metroen.